10 Nisan 2009 Cuma

Gözler yalan söylemez..

Cogumuz icin gozlerimiz en onemli organimizdir. Illaki bir yerini kaybedecek olsan nereni asla vermezdin deseler cogunluk gozler cevabini verir.
Dunyayi onlarla gorur, sevgilimizin guzelligine onlarla bakar, denizin mavisine, papatyanin beyazina, goksusagindaki cumbuse onlarla dalariz..

Peki herkeste ayni islemi gerceklestiren gozler nasil oluyorda kisiden kisiye renk degistirebiliyor.. Mavi gozlu biriyle Kahverengi gozlu biri nesneleri ayni sekilde goruyorsa, renkleri nicin farkli? Bunun geregi nedir?

Isin cok teknik kismina girmeden kisaca soyle diyebiliriz; goz icindeki bazi maddelerin azligi veya cokluguna gore renkler olusuyor. Bu genler anne babadan, yani atalardan geliyor.
Anne ile babanin tasidigi genler cocuklarinin goz renklerini olusturuyor.

Ayrica insanlar surekli mutasyon halindedir, binyillar icinde cografya, gidalar, psikolojik ve cevre gibi etkenler de goz renklerinde etkili olabiliyor. Fakat bu cok yavas ilerleyen ve her zaman kesin olmayan bir
ayrinti.

Bizim Turkler dedigimiz toplumlarda en cok gorunen goz rengi kahverengidir. Deri renklerinde oldugu gibi genelde gozler sicak yerlerde koyu renkli, soguk yerlerde ise mavi ve yesil gibi daha acik renklidirler.

Turklerin genelinde oldugu gibi Silifkelilerin de cogu kahverengi gozludur. Peki aya arada bir karsilastigimiz yesil, ela veya mavi gozluler kimler? Bunlar nereden cikiyor?

Bu tur sasirtan rastlantilar nadir de olsa ortaya cikabilir. Dogaldir. Fakat genelde, aileye yabanci birinin karismasiyla ortaya cikar bu durum. Mesela 5 gobek once dedelerden birinin evlendigi bir Slav kadinin yesil gozleri 2009 yilinda bilmem kac gobek sonraki torunun birinde pat diye ortaya cikabilir.

Genlerini tasidigimiz insanlarin kim olduklarini bilmek cok zor.
Ozellikle de Turkiye'de, cunku, Osmanlinin son donemlerinden oncesinde kimsenin kutuk kaydi yok. Malesef kimse akil edipte insanlarin dogum olum ve aile kutuklerini dogru durust kaydetmemis.

Bugun bir kac aile ve hanedan ailesi disinda Turkiye'de hic kimse bir kac gobek otesinden gerisini bilemez.. Bu durumda Turkiye'de hic kimse kalkipta en Turk benim, ben senden daha Turkum diyemez.

Bati da ise herkes yuzyillar oncesindeki dedesine, teyzezine kadar bilir. Hristiyanlar vaftiz yaparken her dogumu kayit eder. Boylece herkes bin yil onceki akrabalarina ulasabilir, kimden ve nereden geldigini, ailesine kimlerin karisip karismadigini asagi yukari ogrenebilir.

Ataturk'un bir yoruk asiretinden geldigi soyleniyor (burada soyleniyor diyoruz cunku dedesine kadar olan tarihini biliyoruz, oncesinin kayitlari yok). yani, tipik bir Turk insani, gozlerinin kahverengi olmasi gerekiyordu, ama oyle degil.. Ataturk'un gozleri mavi renkli!

Peki simdi ne olacak?

Devam edecegim..

Harita: Avrupa'daki acik ve koyu renkli gozlerinin oranini gostermektedir.

DIKKAT: yorum birakmak isterseniz, Profil Secin sekmesinde listeden en alttaki Anonim'i secin.

1 yorum:

  1. Size katılmıyorum örnek kıpçak Türkleri çok uzak geçmişten beri renkli ve çekik gözlü sarışındır aynı şekilde nogay Türkleride en baştan beri renkli gözlüdür mavi renk bir mutasyon sonucu tüm ırklarda oluştu çok eski Çin kaynaklarındada mavi gözlü Türklerin varlığından söz ediliyor Silifkeli bir siteye böyle hiç bir bilimsel değeri olmayan konuşma biçimini yakıştıramadım. Ne Mutlu Türküm Diyene

    YanıtlaSil