15 Nisan 2009 Çarşamba

Silifke'yi ziyaret edenlerle röportajlar serisi 3 - Ordu'dan Aydın

Bugunde bir Karadenizli konuk oluyor sohbetimize..

Adı: Aydın
Nerden: Ordu
Yaş: 31
Silifke ziyareti: Bahar 2008
Röportajı yapan: Yengeç Osman

Aydın hocam karadenizliymissin, dogru mu? :
Evet. Ordulu

Ordu'nun dereleri diye sevdigim bir turku var. Orduda her yerde dere mi var? :
Olmaz olurmu, buraya gelip görmek lazım. İrili ufaklı binlerce dereye karadenizde rastlarsınız.

Karadeniz deyince Silifkelilerin aklina aklina cay, findik ve hamsi gelir hemen. Yemeyi cok sevdiklerinden herhalde. Siz findikci misiniz hamsici mi? :
İşte burda duralım, karadenizli fındık üretir ,geçimimi onla sağlar. Fakat hamsi yemeden ondan sonrada Rize çayı içmeden duramaz. Klasik bir karadenizli bunlara müptaladır..

Silifke'de de kefal ve nar olur bol bol. Yediniz mi narimizdan? :
Silifke'de kefalı bilmiyorum. Ama çok güzel bir levrek yakalamıştım. Unutmadığım hoş anılardan birisi.. Nar en sevdiğim meyvalardan birisi, kışların vazgeçilmezi. Akşamları 1 tane kıpkırmızı nar yemenin keyfi bir başka.

Bir de nar eksisi var. Kisira salataya felan super tat veriyor. Ama simdi eksitmeyelim sohbetimizi.

Silifke'ye sadece bir kez mi geldin yoksa firsat buldukca geliyor musun? :
Tam olarak hatırlamıyorum ama 3 defa olması lazım. Fakat fırsat bulursam buralara tekrar gelmek isterim.

Sen bu gidisle Silifke'nin yolunu sokagini bizden iyi biliyor olacaksin. Sehrin icini epey gezdin mi? :
Gezdiğimi sanıyorum. Mesala Uzunburç'a nereden dolmuş kalkar, Balık nerde satılır, Belediye nerdedir, hepsini bilirim.

Bundan sonra Silifke'ye gelecek Karadenizlilere rehberlik yap bari sen hocam. Masallah haritasini cikarmissin sehrin:
Burası aslında pek Karadenizden farklı değil, Sosyal yaşam burda da Karadeniz gibi renkli, bu benim izlenimlerim.

Tatile gidenlere genelde gordugu guzellikler, yasadigi guzel anlar sorulur. Biz bi degisiklik yapalim simdi: Silifke'de edindiginiz kotu deneyimler var mi hic? Basiniza gelen hos olmayan olaylar, Silifke uzerine pismanliklar felan? :
Aslında buna ne denilir bilinmez. Aslında güzel başlayıp hoş olmayan bazı olaylara şahit olduğumuz bir anı. Göksü nehrinin üzerinden baktığınızda Silifke kalesi sizi tüm ihtişamıyla davet eder. Biz de bu davete hayır diyemedik , orayı bir ziyaraet edip, birde ordan görelim dedik Silifkeyi. Tahmini bir yol çıkardık kafamızda ve kaleye dogru çıkmaya başladık. Ama 10 dakika geçmemiştiki yokuş bir sokak yanında bir okul ve öğrenciler. Buraya kadar herşey normal iken, öğrenciler bizlere birşeyler söylemeye ve üstümüze taş fırlatmaya başladılar. Bir anda ne olduğunu anlayamadan rotamızı geriye çevirmek zorunda kaldık. Silifke kalesini görememenin burukluğu her zaman içimde kalmıştır. Daha sonra öğrendimki orası Say Mahallesiymiş. Silifkede pekte hoş olmayan anıların geçtiği bir yer. Ama birkaç öğrencinin bu davranışı silifke geneli hakkındaki olumlu görüşlerimi değiştiremez...

Soylediklerini dinlerken dondum kaldim!. Her sey harikaydi, kotu ne olabilir diyeceksin sanmistim.. Bagdat gibi bir memleket cikti ortaya. Bu uzucu olay icin Silifke adina cok ozur diliyorum. Bir daha gelirsen Silifke'ye ozel olarak en guzel sekilde agirlayalim seni kalede. Kale kurban olsun senin gibi ziyaretcilere:
İnşallah yolumuz birgün yine düşerde, bizde bu ihtişamlı kaleden silifkeyi seyrederiz.

Sen gel, o kale yoluna hali doseyecegiz, olmadi yuruyen merdivenle bile cikartir.. onu da begenmezsen helikopterle bile ucariz oraya. Doya doya izlersin kaleden o muthis delta ve sehir manzarasini:
Çok teşekkür ederim, bundan şüphem yok.

Simdi bu sohbeti okuyanlar "of be Silifke'de Teksas gibi biyermis ha" demesinler. En cok hosuna giden seyler neydi Silifke'de? Varsa onlari da soylede keyfimiz yerine gelsin biraz:
Silifke'ye Antalya yönünden gelirken o güzelim koylar, şehir içindeki tarihi kalıntılar, Göksu ırmağı, Uzuncaburç, Kızkalesi ve Narlıkuyu'yu da Silifke'ye dahil edersek, ve muhteşem balıkları; melanur, çupra, levrek, mırmır. Aklıma ilk başta gelenler bunlar.

Baliklara cok meraklisin galiba. Bu saydiklarini Silifke'ye gelen kac turist aklina getirirde sorarki. Bravo hocam, keske her ziyaretci senin gibi olsa:
Balık tutmak stres atmanın en güzel yöntemi. Yeterki bir kere tutmayıver. Mecburende isimleri öğreniyorsun. Ama birde kubağaya benzeyen, balon gibi şişen misinaları yiyen bir balık varkı, bunlara dikkat ediyorum.

Irmakta da bol sazan olur, yilan baligi felanda cikar. Bi dahaki geldiginde kaleden sonra bir de baraja goturelim seni, dutla hamurla felan olat atariz. Timsah felan olmaz korkma. Lastikle bile yuzeriz hatta:
İnsanın aklını çelen,denemeye değer bir fikir. Timsah yoksa neden olmasın.

Epey vaktini aldik Aydin hocam. Sen simdi git istersen biraz findik topla gonder bize. Hergun bir avuc findik iyi geliyormus, agannini gagannini yani.. Bahar geldi, yaz kapida, icimiz kipir kipir.. Findik super gider bu aralar: Fındık olsunda, yiyelim. Yanındada çay

Cay demisken, bir saat oldu bilgisayarin basinda gozum agridi, gidip bir kahve yapayim, hava alayim biraz. Sen de git hamsi yakala rihtimda. Bir dahaki sohbetimizi de artik kalemizi gordukten sonra yapalim:
Hamsi artık seneye, bizde somonla idare edelim. İnşallah Silifke'de görüşmek üzere...

Bu guzel ve ilginc bilgiler veren sohbet icin tesekkur ederiz. Sizi seviyoruz. Silifke'den kocaman sevgiler.


DİKKAT: Yorum bırakırken, Profil Seçin sekmesinde listeden Adı/URL seçin. Adınızı yazıp URL kısmını boş bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bırakırken, Profil Seçin listesindenden Adı/URL veya Anonim seçin. Sadece Adınızı yazın yeterli.

Cinsellik, hakaret ve küfür içeren yorumlarda bulunmayın.

Yorum yaptığınızda "İsteğiniz gerçekleştirilemedi. diyorsa, tekrar gonderin