7 Mayıs 2009 Perşembe

Şike veya değil, önemli olan Michel'in huzuru

Platini tur atladı

Chelsea-Barcelona maçında yaşananlara sıradan bir futbolsever olarak normal de diyebilirsiniz, skandal da..
Hakem taraf tuttu da diyebilirsiniz, yoo da diyebilirsiniz..

Fakat memnuyeti kesin olan, sonuçtan Barca taraftarlarindan bile daha mutlu olan biri vardi o gece..

Michel Platini.
UEFA Başkanı (Fransa'nin efsanevi oyunuclarindan, eski Fransa milli takimi hocasi, Juventus kaptani, Fransa FF baskani)

Peki neden?

Neden o gecenin en mutlu adami herkese esit mesafede olmasi gereken, Avrupa futbolunun en güclü adami oldu?

Sponsorlar, UEFA ve FIFA'nin cesitlilik uzerine yeni calismalari, Guney Amerika ve Afrika TV gelirleri gibi konulari bir baska yazida ele aliriz, bugun icin cok daha başka bir tarafina bakacağız.


Asağıdaki kısa notları verip, yorumu sizlere bırakıyorum..

Paltini 2006'da goreve gelir gelmez ilk basin toplantisinda Sampiyonlar Liginde oynayan İngiliz klüplerin sayisini azaltmak istedigini soyledi.

Avrupada 18 yas altina profesyonel sozlesme imzalatilmamasi gerektigini, 18 yas altındakilerin cocuk isci trafine girdigini soylerken ozellikle İngiliz futboluna tas atti. İngilterede 16 yaşından itibaren sozlesme imzalatilabiliyor (MANU'daki Macheda gibi) . Büyükler basta olmak uzere bic ok İngiliz klubu 16 yasina girer girmez bir çok ulkeden gelecek vadeden yıldızları getirebiliyor. Diger Avrupa ulkelerinden farkli olan bu durumun nedenide Ingiliz fubol kültürü. Platini bu kültürü de elestirmisti..

İngiltere'nin Euro 2008'e katilamamasi uzerine gorüsü soruldugunda herkesi soke eden su cevabı vermisti: "Umrumda degil, onlari hiç de ozlemiyorum turnuvalarda"

Haziarn 2008'de Manu ile Chelsea'nin final maçindan sonra su ilginc demeci verdi: "Aslinda bir nevi sahtekarlikla finale geldiler. Borç yaparak çok para harcayip diger takimlardan daha iyi duruma gelip final oynuyorlar. Buna hile denir"

Buldugu her firsatta ozellikle İngiliz kluplerinin satilmasini, futbola her gecen yil daha cok para ayirmalarini elestiren ve borcu yuksek Avrupa takimlardan bahsederken o kadar takim arasindan her basin toplasinda sadece İngiliz kuplerini seçmesi..

Premier Ligde normal lig maclarin yansira ayrica 1 kereligine esktra bir macin da yurtdisinda, -ki bu ulkeler genelde Asya ve Afrika- oynanmasi fikri ortaya atilmis ve bir cok klup onay vermisti. Platini konunun gundeme gelmesinin hemen ardindan; buna karsi oldugunu, liglerin sadece ait oldugu ulkede oynanmasi gerektigini, Ingilizlerin bu fikrinin sacma oldugunu soyledi.

Yine Avrupa'da, ki kendi ulkesi Fransa'da da bir cok klüp alinip satilirkern, ornek olarak ozellikle Liverpol ve Manu'nun Amerikalilara satilmasini gundeme getirip. "Amerikalilarin Ingiltere'deki futbola ne isi var. Buna karsiyim" demisti.

Man City'nin Kaka'ya 100 milyon Euro teklifi uzerine: "Ingilizler futbolu bozuyorlar. Bir oyuncuya bu kadar cok para verilmez. Ingilizler ne yapmaya calisiyor" diye cok sert aciklamalar yapti. Oysa henuz bir kac ay once Real Madrid MANU'dan Ronaldo'ya benzeri bir teklif yapmis, hatta olayi çok buyuk kavgalara dokmuş, iki klup mahkemelik olmuş ve Platininden hic ses çikmamisti.
Ingiliz medyasi Platini'ye niye cifte standart yapiyorsun diye sorduklarinda ise Ingiliz kluplerini cilgina ceviren su tuhaf cevabi vermisti "Kimin icin ne soyleyecegime ingiliz medyasi karar veremez"

Son olarak 17 Nisanda Sampiyonlar Ligi kluplerinin de katildigi bir toplandida final uzerine sorular sirasinda hic konusu olmadigi halde iki ingiliz klubun cok para harcayarak ve borca girerek tekrar final oynamasini elestirmis, "boyle bir sey olursa yine "Hileyle" finale gelmis olacaklar " demisti..

Butun bu soguklugun yani sira Platini'nin İngilizlerle asil soguklugu 2007' nin ilk gunlerindeki su beklenmeyen cikisiyla baslamisti aslinda; 2018 Dunya Kupasi'nin Avrupa'da oynanmasi icin çalismalar baslatilmis ve o gune kadar en guclu aday olarakta Ingiltere gosterilmisti. UEFA Baskani olarak Platini konu uzerine sunlari soylemisti: "Ingiltere icin oy vermeyecegim. İngiltere ne futbol nede stad olarak bence uygun degil. Hollanda veya Rusya olabilir. Ama İngiltere asla.."

Platini 2006'da goreve geldiginden beri her 2-3 haftada bir Ingiliz futboluyla mutlaka bir sekilde kavga etti..

Sonucta, Butun bu olaylarin arindan Chelsea-Barca maciyla birlikte Ingilizler Platini'nin futbollarina olan dusmanligina giderek daha cok inaniyorlar..

Mustafa Yılmaz / BACAK ARASI (Silifkeliyiz.Biz)

NOT: Yorum bırakmak isterseniz, Profil Seçin sekmesinde listeden Adı/URL seçin. Adınızı yazıp URL kısmını boş bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bırakırken, Profil Seçin listesindenden Adı/URL veya Anonim seçin. Sadece Adınızı yazın yeterli.

Cinsellik, hakaret ve küfür içeren yorumlarda bulunmayın.

Yorum yaptığınızda "İsteğiniz gerçekleştirilemedi. diyorsa, tekrar gonderin